Kurczak kokosowy w sosie słodkie chili
Czas przygotowania do 60min
Składniki:
Marynata:
- 2 filet z piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- 1 łyżeczka soli i pieprzu
- 1 łyżeczka oleju
Panierka:
- 8 łyżek mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek wiórek kokosowych
- 2 jajka
Sos:
- Pół szklanki wody
- 4 łyżki ketchupu
- 200ml sosu słodkie chili
Przygotowanie:
1. Mięso pokrój w kostkę, dodaj sól i pieprz. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Dodaj do mięsa. Imbir obierz i drobno posiekaj. Dodaj do mięsa razem z łyżką oleju. Wymieszaj i schowaj do lodówki na minimum 30min.
2. W jednej misce roztrzep jajka. W drugiej połącz mąkę i wiórki kokosowe. Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w jajku potem w mące. Obsmażamy z każdej strony na oleju. (trzeba uważać żeby wiórki się nie spaliły)
Podajemy z ryżem , można dodać sezam do dekoracji.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz