Kurczak kokosowy w sosie słodkie chili

 


Czas przygotowania do 60min

Składniki:

 Marynata:

  • 2 filet z piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka oleju
Panierka:

  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek wiórek kokosowych
  • 2 jajka
Sos:

  • Pół szklanki wody 
  • 4 łyżki ketchupu
  • 200ml sosu słodkie chili

Przygotowanie:

1. Mięso pokrój w kostkę, dodaj sól i pieprz. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.      Dodaj do mięsa. Imbir obierz i drobno posiekaj. Dodaj do mięsa razem z łyżką oleju. Wymieszaj i schowaj do lodówki na minimum 30min.


2. W jednej misce roztrzep jajka. W drugiej połącz mąkę i wiórki kokosowe. Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w jajku potem w mące. Obsmażamy z każdej strony na oleju. (trzeba uważać żeby wiórki się nie spaliły)

3. Pół szklanki wody, ketchup, sos słodkie chili. Całość mieszamy razem aż sos zgęstnieje. 
 

Podajemy z ryżem , można dodać sezam do dekoracji.

Smacznego !
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jajecznica z Almetką

Szakszułka

Nadziewana papryka